Το World Brewers Cup πραγματοποιήθηκε στο SCAE World of Coffee Event στο Μάαστριχτ 22-23 Ιουνίου 2011 (http://www.worldbrewerscup.org/) Ξεκίνησε με σκοπό να προωθήσει την παρασκευή καφέ χωρίς την χρήση μηχανικών μέσων και την υπεροχή στην εξυπηρέτηση. Όλοι οι κριτές πρέπει να είναι Q Graders. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να περάσουν τον πρώτο γύρο όπου στο τεστ περιλαμβάνονται όλες οι τεχνικές παρασκευής. Πρέπει όλοι οι διαγωνιζόμενοι να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο καφέ, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι, προκειμένου να παρασκευάσουν 3 ροφήματα μέσα σε 7 λεπτά. Οι κριτές αξιολογούν με βάση την γεύση, το άρωμα, την οξύτητα, το σώμα, την επίγευση του καφέ καθώς επίσης την συνολική εικόνα που έχουν για το συγκεκριμένο ρόφημα. Οι 6 καλύτεροι διαγωνιζόμενοι περνάνε στον τελικό γύρο και παρασκευάζουν έναν καφέ για κάθε κριτή χρησιμοποιώντας την αγαπημένη τους τεχνική παρασκευής. Οι κριτές πρέπει να αξιολογήσουν με βάση την γεύση και όλα τα χαρακτηριστικά που προανέφερα (70%) αλλά και την παρουσίαση (30%). Είχα την ευκαιρία να είμαι κριτής στον πρώτο γύρο αυτού του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος. Οι υπόλοιποι κριτές ήταν η Lynsey Harley (Q Grader) και η Kyonghee Shin (Q Grader).
Στον διαγωνισμό World Brewers Cup συμμετείχε και ο Στέφανος Δωματιώτης και κατέλαβε την 4η θέση, ενώ χρησιμοποιήσε τον καφέ Organic Sidamo (Ethiopia) από την σειρά Taloumis Family Limited Reserve της Taf! Μπράβο Στέφανε!
Γιάννης Ταλούμης