Μια Ολιστική Γευσιγνωσία Καφέ Όπως Δεν Έχει Ξαναγίνει

Αθήνα, 15/10/204 – Σε μια πρωτοποριακή γευσιγνωσία που ανέδειξε κάθε πτυχή του καφέ είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει ένα μικρό, επιλεγμένο group ενθουσιωδών φίλων του καφέ – μια μοναδική γευσιγνωσία καφέ που άνοιξε νέους ορίζοντες. Για πρώτη φορά, η τέχνη του καφέ παρουσιάστηκε με έναν ολιστικό τρόπο από τον Γιάννη Ταλούμη, CEO και Head of Quality της taf, συνδυάζοντας όχι μόνο τους καβουρδισμένους κόκκους καφέ, αλλά και κάθε στοιχείο του φυτού. Η γευσιγνωσία ήταν αφιερωμένη στην εξερεύνηση ολόκληρου του κύκλου ζωής του καφέ, από τα φύλλα και τα άνθη, μέχρι το περικάρπιο (cascara), καθώς και τέσσερις μοναδικούς και ιδιαίτερους καφέδες της taf.

Το μοναδικό αυτό tasting experience περιλάμβανε επτά στάδια γευσιγνωσίας και στα τρία πρώτα στάδια οι συμμετέχοντες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουν:

  • Αποξηραμένα Φύλλα καφέ: Η δοκιμή τους πραγματοποιήθηκε μέσω της immersion παρασκευής. Ένα απόσταγμα μοναδικής γεύσης, με ελαφριές νότες βοτάνων και ένα απαλό, γήινο άρωμα.
  • Αποξηραμένα Άνθη καφέ: Η δοκιμή τους πραγματοποιήθηκε μέσω της immersion παρασκευής. Τα λεπτά αρώματα λουλουδιών να παραπέμπουν σε λευκά άνθη και γλυκές αρωματικές νότες
  • Περικάρπιο του ώριμου κερασιού (Cascara): Η δοκιμή του πραγματοποιήθηκε μέσω της immersion παρασκευής. Ο φλοιός του καρπού καφέ, κέρδισε τις εντυπώσεις με τη γλυκιά, φρουτώδη γεύση του, η οποία έδωσε μια νέα διάσταση στη γευσιγνωσία.

Τα επόμενα τέσσερα στάδια της γευσιγνωσίας εστίασαν στον κόκκο του καφέ. Οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν μέσα από τέσσερις μοναδικές και σπάνιες ποικιλίες καφέ, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ειδικά επιμελημένες γευστικές διαδρομές, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία των γεύσεων και αρωμάτων που μπορούν να προσφέρουν οι ποιοτικοί κόκκοι από διαφορετικές γωνιές του κόσμου.

Η δοκιμή τους έγινε με τη μέθοδο το hand brew.

  • Ombligon NaturalColombia: H ποικιλία Ombligon, ο «αφαλός» όπως σημαίνει το όνομα του, λόγω του σχήματος του καρπού, γηγενής μόνο στην Huila της Κολομβίας, είναι μια φυσική μετάλλαξη των ποικιλιών της περιοχής. Διαθέτει ένα μοναδικό και διακριτό γευστικό προφίλ, πολύ γλυκιά γεύση, η οποία θυμίζει amaretto με στοιχεία αμύγδαλου και κερασιού, ενώ κυριαρχούν έντονα στοιχεία αλκαλικότητας.
  • Bourbon NaturalThailand (Cup of Excellence 2024, Ranking #2): Το Cup of Excellence ξεκίνησε στην Ταϊλάνδη πιλοτικά το 2022, με στόχο την ανάδειξη ενός απρόσμενου και σχετικά «παραμελημένου» θα λέγαμε origin. Έτσι στα χέρια μας τώρα έχουμε έναν καφέ από το 2ο Cup Of Excellence Thailand auction. Σε αντίθεση με τα γνώριμα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, υπάρχει αισθητή διαφορά από ποικιλίες, για παράδειγμα, της Ινδονησίας που έχουν γήινα χαρακτηριστικά. Εδώ αναδεικνύονται πιο γλυκά χαρακτηριστικά όπως του μελιού και της μαύρης ζάχαρης σε τέλεια αρμονία με πιο «τραχιά» στοιχεία όπως το Oolong tea.
  • Laurina NaturalHonduras: Χωρίς να υποστεί κανενός είδους επεξεργασία, η ποικιλία Laurina έχει τη μισή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες Arabica, ενώ λόγω των μακρόστενων και μυτερών κόκκων της, η ποικιλία αυτή ονομάζεται και Bourbon Pointu. Η φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα της σε καφεΐνη δεν έχει καμία επίπτωση στην γευστική της ποιότητα, αφού έχουμε ένα υπέροχο, ντελικάτο και «καθαρό» φλιτζάνι με floral νότες.
  • Eugenioides NaturalColombia: Η Coffea eugenioides, (C. eugenioides) μαζί με την Coffea canephora (γνωστή και ως «Robusta»), είναι τα δύο μητρικά είδη καφέ των οποίων η ένωση δημιούργησε τον γνωστό καφέ Arabica. Ενώ τα φυτά Eugenioides δεν είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολα στην καλλιέργεια, παράγουν σε πολύ μικρότερη απόδοση από τον Arabica και το είδος εξακολουθεί να θεωρείται σπάνιος ή πειραματικός καφές για καλλιέργεια. Στο φλιτζάνι ενός eugenioides κυριαρχεί η γλυκύτητα και το τροπικό προφίλ.

Οι καφέδες που παρουσιάστηκαν θα είναι σύντομα διαθέσιμοι στα κανάλια της Taf.

Η ολιστική γευσιγνωσία καφέ πέτυχε να δημιουργήσει μια εμπειρία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις και εμπλουτίζει τη σχέση μας με το πιο αγαπημένο μας ρόφημα.

Ήταν το πρώτο session από μία σειρά νέων Ολιστικών Coffee Tastings, και οργανώθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του “Coffee Routes”, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Το “Coffee Routes” αποτελεί ένα photo book με συλλογή φωτογραφιών και κειμένων, το οποίο παρουσιάζει την αξιοσημείωτη διαδρομή του καφέ μέσα από τα μάτια και το φωτογραφικό φακό του Γιάννη Ταλούμη. Το βιβλίο απαθανατίζει τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε κοινότητες καφέ σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα του βιβλίου θα διατίθενται στις κοινότητες παραγωγών του καφέ, μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης που τρέχουν.