Επιστρέφοντας από το Ρίμινι, μετά το τέλος των World of Coffee Events (πρωταθλήματα WBC & WBrC) κάνω μια ανασκόπηση όλων των γεγονότων, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την διάρκεια των παγκοσμίων διαγωνισμών καφέ.
Απολαμβάνοντας στο Taf coffee shop ένα εσπρέσο Baquelito Guatemala και βλέποντας τον Στέφανο να ετοιμάζει ένα brew για έναν πελάτη, παρατηρώ την προσήλωση του στην παρασκευή του ροφήματος. Είναι η ίδια αφοσιωμένη ματιά που είχε σε κάθε μια από τις 160 φορές που επανέλαβε το brew προπονούμενος για το διαγωνισμό. Ελέγχει τον καφέ, μυρίζει το άρωμα του, ανταλλάζουμε βλέμματα επιβεβαίωσης για τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει η πρώτη ύλη. Χρειάστηκαν 7 διαφορετικά προφίλ ψησίματος και 32 batches αυτής της ξεχωριστής Gesha, μιας ποικιλίας που αναπτύσσεται στην περιοχή Volcan στον Παναμά από τον παραγωγό Ninety Plus, πολλές ώρες συζήτησης με τον Ηλία (head roaster της Taf) για τη δημιουργία τους και επαναλαμβανόμενα cuppings για να καταλήξουμε στο μοναδικό roast profile που θα έδινε το αποτέλεσμα που θέλαμε.
Χρειάστηκε να μεταφέρουμε όχι μόνο τα σκεύη για το σερβίρισμα και τους κόκκους του καφέ, αλλά και το δικό μας νερό, τα φίλτρα και τον μύλο άλεσης καθώς και τα όργανα που δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες πριν και μετά την παρασκευή καφέ, ελέγξαμε το κόψιμο των κόκκων αλλά και τον χρόνο της προ-άλεσης , προσέξαμε τη κάθε λεπτομέρεια και «μεταφέραμε» τελικά τις συνθήκες του δικού μας lab στην Ιταλία, ώστε ο καφές να έχει ένα σταθερό αποτέλεσμα. Στο «training room» που δημιουργήσαμε στο ξενοδοχείο διαμονής μας κάθε απόγευμα έως τον τελικό γινόντουσαν οι απαραίτητες διορθώσεις αλλά και οι τελικοί έλεγχοι. Και ο Στέφανος κατάφερε να ξεχωρίσει. Να κερδίσει μια πρωτιά για τον ίδιο και για την Taf.
Ο Χρήστος συζητά με τον κόσμο για την εμπειρία του. Ο ενθουσιασμός του είναι ακόμη μεγάλος, κατάφερε να κερδίσει την τρίτη θέση σε ένα τόσο δύσκολο διαγωνισμό όπως είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα barista. Ο χρόνος που πέρασε στο εργαστήριο ήταν εξαιρετικά σημαντικός και πιο ποιοτικός από κάθε φορά. Επιλέξαμε τα συγκεκριμένα nano lots με κριτήρια τα γευστικά τους προφίλ. Το κατάλληλο ψήσιμο επαναλήφθηκε αρκετές φορές αν και δεν είχαμε αρκετό χρόνο, λόγω του ότι οι συγκεκριμένοι καφέδες ωριμάζουν αργότερα δηλαδή στο τέλος της περιόδου οπότε τους παραλάβαμε περίπου ένα μήνα πριν τον διαγωνισμό. Αυτό το γεγονός μας δημιούργησε ένα σχετικό άγχος αλλά η εμπειρία μας και η εστίαση στον στόχο μας το εξαφάνισε αμέσως. Εξάλλου, τα γευστικά χαρακτηριστικά των καφέδων είναι μοναδικά!!!
Δυο ήταν τα εφόδια του: Η υψηλή ποιότητα των ροφημάτων και η συγκέντρωσή του στο να προσφέρει το καλύτερο και να πετύχει. Και το κατάφερε.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στους δυο!!
Η προετοιμασία των διαγωνισμών και η παρουσία μας στο Ρίμινι ήταν ένα project στο οποίο είχαν εμπλακεί 12 άνθρωποι χωρίς τους οποίους αυτό το υπέροχο «παζλ» εμπειριών δεν θα είχε δημιουργηθεί.
Ευχαριστώ τον Head roaster Ηλία που με μεγάλη συγκέντρωση έδωσε τα επιλεγμένα roast profiles σταθερά.
Τον Σταύρο που ήταν η σκιά τόσο του Στέφανου όσο και του Χρήστου και ενημέρωνε για την διατήρηση των παραμέτρων που είχαμε θέσει κατά την προπόνηση
Όλη την υπόλοιπη ομάδα των baristi που έμειναν στο taf coffee shop και βοήθησαν κατά την προετοιμασία.
Και τα μέλη της Taf από τα κεντρικά γραφεία που βοήθησαν κατά την προετοιμασία.
Πολλά ευχαριστήρια όμως και στους παραγωγούς καφέ που φρόντισαν για την υψηλή ποιότητα των πράσινων κόκκων, Joseph Brodsky από την Ninety Plus (Παναμάς), Juan Carlos Estevez (Baquelito Γουατεμάλα), Roberto Diaz (Santa Ana Γουατεμάλα).
Θερμά ευχαριστήρια στους συνεργάτες μας Roukiat Delrue και Eduardo Ambrocio από την Γουατεμάλα για το coffee sourcing.
Οι παραπάνω καφέδες είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Direct Relationship Coffees της Taf!
Συνειδητοποιώ πως η «διαδρομή» ξεκίνησε από ένα φλιτζάνι καφέ και εκεί θα καταλήξει, όπως κάθε φορά. Όμως η αναζήτηση του εκλεκτού καφέ συνεχίζεται…