Η προγραμματισμένη μου επίσκεψη αυτή τη φορά στην Αιθιοπία συμπεριλάμβανε τη Δυτική ζώνη παραγωγής καφέ, δηλαδή τις περιοχές Jimma, Limu και Kaffa – η Kaffa σύμφωνα με το μύθο του καφέ θεωρείται και η γενέτειρα του καφέ.
Η περιοχή Jimma απέχει περίπου 360χλμ από τη πρωτεύουσα Addis Ababa της Αιθιοπίας, μια απόσταση που καλύπτεται οδικώς σε 7 ώρες περίπου. Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών καφέ με επεξεργασία natural από την Αιθιοπία προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Οι καφέδες της περιοχής αυτής χαρακτηρίζονται για το καθαρό τελείωμα τους και την ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση τους. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 1650μ έως 2000μ και η περίοδος συγκομιδής διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Η περιοχή Limu απέχει περίπου 40χλμ από την περιοχή Jimma της Αιθιοπίας. Παρόλο που δεν είναι τόσο γνωστή περιοχή όσο οι περιοχές Sidamo και Yirgacheffe, οι καφέδες από την περιοχή Limu έχουν ανώτερη ποιότητα και μια χαρακτηριστική γεύση κρασιού. Παρόλο που επικρατούν μικροκαλλιεργητές στην περιοχή, υπάρχουν και κάποιες καλλιέργειες που ανήκουν στο κράτος. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 1400μ έως 2100μ και η περίοδος συγκομιδής διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Η περιοχή Kaffa θεωρείται η γενέτειρα του καφέ σύμφωνα με το μύθο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο της Αιθιοπίας και πήρε το όνομα της από το πρώην Βασίλειο της Kaffa.
Ώντας η γενέτειρα του καφέ, η περιοχή αυτή κυριαρχείται από άγριες καλλιέργειες και το βασικό εισόδημα των κατοίκων προέρχεται από τον καφέ.
Όλα τα δέντρα που συναντάμε είναι Arabica και από τα δέντρα αυτά προέρχονται όλες οι διαφορετικές ποικιλίες Arabica που γνωρίζουμε. Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 1900μ έως 2100μ και η περίοδος συγκομιδής διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Είχε προηγηθεί μία επίσκεψη τη προηγούμενη ημέρα στο ECX. Το ECX (Ethiopia Commodity Exchange) είναι μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και στην ουσία αποτελεί μία αγορά που μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσους εμπλέκονται σε μία εμπορική συναλλαγή, από τον αγρότη μέχρι τον έμπορο, τον εξαγωγέα και τον τελικό καταναλωτή. Οι διαδικασίες του ECX εξασφαλίζουν την ασφάλεια, τη συνέπεια και τη διαφάνεια των συναλλαγών και δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Μετά την επίσκεψη μου στο ECX βρέθηκα για μία σύντομη βόλτα στην αγορά της Addis Ababa και για έναν καφέ στο Tomocca.
Η διαδρομή από την Addis Ababa έως τη Jimma έγινε οδικώς, ξεκινώντας από τις 5 τα ξημερώματα και καλύπτοντας μια διαδρομή σε 7 ώρες.
Μόλις φτάσαμε, αναμέναμε τον παραγωγό Akmel Nuri Siraj και ξεκινήσαμε αμέσως για τη φάρμα του που είναι κοντά στη πόλη Kossa στην ευρύτερη περιοχή Limu.
Φτάνοντας στην Kossa χρειάστηκε μία επιπλέον ώρα προκειμένου να καλύψουμε μία απόσταση 7 χιλιομέτρων για να φτάσουμε στη φάρμα, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου και της δύσκολης πρόσβασης.
Φτάνοντας διαπιστώσαμε ότι ο Akmel κάνει προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών της φάρμας οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη κατασκευή καινούριων «κρεβατιών» (beds) για την αποξήρανση των cherries, μιας και όλος ο καφές του έχει επεξεργασία natural.
Στη φάρμα του Akmel τα δέντρα σκίασης ονομάζονται Grevillea.
Την επόμενη ημέρα κάναμε μία επίσκεψη στις κρατικές καλλιέργειες της περιοχής Limu που απέχουν περίπου 50χλμ από τη πόλη Jimma και έχουν μία παραγωγή 27 τόνων καφέ ετησίως σε red cherries.
Γενικά ο καφές που προέρχεται από τις οργανωμένες καλλιέργειες όπως αυτή που επισκεφτήκαμε δίνει το 5-7% της συνολικής παραγωγής καφέ της Αιθιοπίας.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τη Doyo Cooperative η οποία αποτελείται από 100 μέλη. Στο συνεταιρισμό αυτό χρησιμοποιούν ecopulpers για την επεξεργασία των cherries τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Technoserve (Bill Gates Foundation).
Αξιοσημείωτη ήταν και η επίσκεψη μας στο ερευνητικό κέντρο της Jimma όπου ο Dr. Taye Kufa μας εξήγησε πως συλλέγονται τα δενδρίλια του καφέ από το δάσος, πως παρακολουθούν την απόδοση τους για 5-7 χρόνια και πως δημιουργούνται τα νέα υβρίδια.
Μας εξήγησε επίσης πως πραγματοποιείται ανάλυση του εδάφους και πως ο στόχος της έρευνας είναι η κωδικοποίηση πολλών άγριων ποικιλιών καφέ (6000 φυτά καφέ) και η κατηγοριοποίηση τους σε «φυλές» (έως τώρα υπάρχουν 37 και από τις οποίες οι 11 είναι ποικιλίες specialty).
Η επίσκεψη μας στην Kaffa, τη λεγόμενη γενέτειρα του καφέ σύμφωνα με το μύθο, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Παρατηρήσαμε ότι το χώμα στη περιοχή είναι μαύρο και αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του είναι μεγαλύτερη.
Επισκεφτήκαμε τη φάρμα του Adissu Beyene η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ιδανικό μικροκλίμα και ο ίδιος έχει δημιουργήσει πολύ καλές υποδομές όσον αφορά την επεξεργασία natural και washed του καφέ, με τη χρήση του μηχανήματος penagos.
Η αποθήκευση του καφέ γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες έτσι ώστε η τελική επεξεργασία του καφέ να μην επηρεάζεται από την υγρασία.
Το μεσημέρι είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε μαζί τους όπου μας προσέφεραν τοπικό φαγητό και καφέ παρασκευασμένο με τη παραδοσιακή μέθοδο.
Οι καφέδες που αναμένουμε μετά από αυτή την επίσκεψη στην Αιθιοπία είναι από την περιοχή Limu (Limu 1) και από την περιοχή Kaffa (Boginda lot).
Γιάννης Ταλούμης