19/04/2010 Οι micro-mills στην Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα στην κεντρική Αμερική με βόρεια σύνορα την Νικαράγουα και νότια τον Παναμά.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4.000.000, δεν έχει στρατό και σε όλες τις έρευνες σχετικά με δείκτες ευτυχίας οι κάτοικοι της είναι σταθερά πρώτοι.
Εξάλλου έχουν σαν μοτο τη λέξη Pura Vida (αγνή ζωή).
Αυτή η πλούσια ακτή (μεταφράζοντας την Ισπανική ονομασία της) έχει το 1/4 του εδάφους της υπό προστασία αφού αποτελείται απο τροπικά δάση και ηφαίστεια.
Τα εξαιρετικά ηφαιστειογενή εδάφη σε συνδυασμό με τα πολλά μικροκλίματα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για παραγωγή καφέ.

Υπάρχουν 8 προσδιορισμένες περιοχές παραγωγής καφέ (West Valley, Central Valley, Tres Rios, Orosi, Turrialba, Tarrazu, Brunca, Guanacaste) και η κάθε μία από αυτές έχει μοναδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν ιδιαίτερα γευστικά προφίλ στους καφέδες τους.

Στην Κόστα Ρίκα παράγονται εξαιρετικοί καφέδες που είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι ως από τους καλύτερους του κόσμου, τοποθετώντας περισσότερο από το 60% της εγχώριας παραγωγής στην αγορά του καφέ specialty.

Τα τελευταία 8 -10 χρόνια, ζούμε μια επανάσταση των micro-mills στις μικρό- περιοχές παραγωγής καφέ. Οι παραγωγοί προσθέτουν αξία στις φάρμες τους με το να επεξεργάζονται τα cherry στο δικό τους σταθμό επεξεργασίας (mill).
Έτσι αναδεικνύεται όλη η προσπάθεια του παραγωγού και το μοναδικό γευστικό προφίλ του καφέ εξαιτίας της μη ανάμιξης.

Στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν περισσότεροι από 150 micro mills που επεξεργάζονται λιγότερο από 1000 bags το χρόνο, με μία μέθοδο αλλά και με συνδυασμένες (wet, natural, honey).
Αυτή η δυνατότητα εκφράζει την ταυτότητα του παραγωγού και έτσι μπορεί o ίδιος να διαχωρίζει μικρό-παρτίδες (micro lots) ανάλογα την ποικιλία αλλά και τον τρόπο επεξεργασίας.
Η επένδυση ενός micro mill μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 Δολάρια.

Το νέο αυτό μοντέλο μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το μοντέλο των μικρών παραγωγών κρασιού.
Η Taf υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια των micromills στην Κόστα Ρίκα αγοράζοντας καφέ από μερικούς από αυτούς.
Ένας από αυτούς τους micro mills ονομάζεται Zalmari και βρίσκεται στην φάρμα La Margarita. Τέσσερις γενεές έχουν ασχοληθεί με την παραγωγή του καφέ στην φάρμα La Margarita. Cachi ονομάζεται η μικρό-περιοχή της κοιλάδας Orosi που βρίσκεται κοντά στο Cartago στην Κόστα Ρίκα. Η οικογένεια Murray έχτισε το 2000 τον μύλο Zalmari στην φάρμα αυτή. Η συγκομιδή στην περιοχή Cachi γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Από το crop 2009 – 2010 επέλεξα και έφτασαν στην Taf ο micromill La Cabana από την μικρό-περιοχή San Pablo De Leon Cortes στην ευρύτερη περιοχή Tarrazu και ο micromill Don Jose από την μικρό-περιοχή San Juanillo de Naranjo west valley.

Ο micro mill La Cabana ξεκίνησε πριν 3 χρόνια την επεξεργασία με σκοπό να προστεθεί αξία στους κόκκους της φάρμας.

Πραγματικά είναι μια ριζοσπαστική καινοτομία η ύπαρξη micro mill μέσα στη φάρμα και τα οφέλη είναι πολλαπλά.
Ο παραγωγός δίνει μεγαλύτερη αξία στο προιόν του μέσω καθετοποίησης, αναδεικνύονται μοναδικές ποικιλίες καφέ και μικροπεριοχές ενώ στο παρελθόν ο καφές είχε την ένδειξη μόνο της προσδιορισμένης περιοχής.

Εμείς στη Taf έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά μέσω του καβουρδίσματος και να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυτά τα ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά γιατί είμαστε δευσμευμένοι με την αναζήτηση καφέδων με μοναδικά γευστικά προφίλ.
Οι καφέδες αυτοί είναι ενταγμένοι στη σειρά Taloumis Family Limited Reserve.

Enjoy!

Γιάννης Ταλούμης