Η παραγωγή καφέ στη Ρουάντα ξεκίνησε το 1904 από Γερμανούς ιεραπόστολους.
Οι Βέλγοι αποικιοκράτες την αποκαλούσαν «η χώρα με τους 1000 λόφους», σαφώς και έχει πολύ περισσότερους. Σε αυτά τα γόνιμα ηφαιστειογενή εδάφη γύρω από τις λίμνες και σε υψόμετρο 1300m έως 2200m, υπάρχουν περίπου 450.000 καλλιέργειες, με μικρότερη αυτή του 1 εκταρίου. Η φύτευση ανά εκτάριο είναι 2000 – 2500 δέντρα.
Η ανθοφορία ξεκινάει περίπου Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και η συγκομιδή γίνεται από Μάρτιο έως Ιούλιο. Η κύρια επεξεργασία είναι η μέθοδος «washed». Η ποικιλία που καλλιεργείται κατά 95% είναι η bourbon και λιγότερο η Blue Mountain.
Η Taf έχει συνεργασία με ιδιωτικούς σταθμούς επεξεργασίας καφέ από το 2010 στη Ρουάντα. Σκοπός του φετινού μου ταξιδιού ήταν η γνωριμία με τους ανθρώπους των ιδιωτικών αυτών σταθμών.
Είχαμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε τους συνεταιρισμούς από τους οποίους αγοράζουμε καφέ και να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους τους. Επομένως την επόμενη ημέρα της άφιξης μου ξεκινήσαμε με τον John Karuru, αγρονόμο και τον Bosco, ο οποίος εργάζεται στενά με τους συνεταιρισμούς και τους μύλους επεξεργασίας καφέ, ώστε να επισκεφτούμε τον συνεταιρισμό Kageyo.
Η διαδρομή μας διήρκησε περίπου 3 ώρες. Φτάσαμε στον συνεταιρισμό Kageyo όπου και μας υποδέχτηκαν πολύ ζεστά οι άνθρωποι, που τον διοικούν. O συνεταιρισμός αυτός συμμετείχε στο COE Rwanda το 2011 και έλαβε τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη.
Μας ξενάγησαν στον συνεταιρισμό, τον μύλο επεξεργασίας και τα African beds. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης συζητήσαμε για τα θέματα που τους απασχολούν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Περπατήσαμε μέσα στη φυτεία και είδαμε τα δέντρα του καφέ από κοντά και τις διαφορές που παρουσιάζουν οι ποικιλίες καφέ Arabica.Το έδαφος στη Ρουάντα έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι ηφαιστειογενές. Τα δέντρα του καφέ δεν καλλιεργούνται υπό σκιά.
Γνωρίζουν ότι η παραγωγή ανώτερης ποιότητας καφέ είναι βασικό κριτήριο επιλογής για τους αγοραστές για αυτό και οι ίδιοι εστιάζουν σε αυτό το κριτήριο με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών, την προσεκτική διαλογή με το χέρι και την καθαριότητα του μύλου και των δεξαμενών/καναλιών.
Αργά το μεσημέρι αποχαιρετήσαμε τον συνεταιρισμό Kageyo με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους αυτούς που φροντίζουν καθημερινά για την ανώτερη ποιότητα του πράσινου κόκκου.
Την επόμενη ημέρα το πρωί ξεκινήσαμε για τον συνεταιρισμό Gitesi.
O συνεταιρισμός αυτός συμμετείχε στο COE Rwanda το 2012 και έλαβε την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη. Πρόκειται για έναν ιδιωτικό συνεταιρισμό που διοικείται από τον Gahisi Alexis και τον γιο του, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι με την άφιξη μας και πρόθυμοι να μας ξεναγήσουν και να μας μιλήσουν για τον καφέ τους. Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε ανάμεσα σε δέντρα του καφέ και να μιλήσουμε για τις διαφορετικές ποικιλίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας. Φεύγοντας, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού δεσμεύτηκαν για την ανώτερη ποιότητα του καφέ που παράγουν και εμείς τους ευχαριστήσαμε θερμά καθώς μας βοηθούν να διατηρούμε τα υψηλά γευστικά κριτήρια.
Γιάννης Ταλούμης