22/06/2012 La Marzocco OOTB σε συνεργασία με την Taf

Στις 22 Ιουνίου 2012, η Taf διοργανώνει και παρουσιάζει το 2ο Athens Out of the Box της εταιρίας La Marzocco, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι!
Πρόκειται για ένα ολοήμερο event με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους του καφέ…που θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις με θέματα που αφορούν τις μηχανές espresso La Marzocco καθώς και θέματα που αγγίζουν την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά του καφέ specialty!
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό Pressure Profiling στον οποίο θα συμμετέχουν ομάδες barista! Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τις μηχανές La Marzocco και πιο συγκεκριμένα για το μοντέλο Strada και το pressure profiling!
Κατά την διάρκεια του Out of the box οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικούς καφέδες specialty από το Specialty Project της Taf!
Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με party….

22/06/12
12.00 πμ
Κτίριο Δ4 «ʼγγελος Σικελιανός»

 

Για να συμμετέχετε στον διαγωνισμό Pressure Profiling παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά (210-6218172) ή με email στο info@cafetaf.gr

Pressure Profiling Competition – Κανονισμοί

Ο διαγωνισμός Pressure Profiling είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός που σχεδιάστηκε από την εταιρία La Marzocco για να πραγματοποιείται στα πλαίσια του event Out of the Box.
Συμμετέχοντες Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι barista με ή χωρίς επαγγελματική προϋπηρεσία. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ομάδες των 2 ατόμων, ανάλογα με το επίπεδο, τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία που έχουν. Επομένως, θα υπάρχουν ομάδες αρχάριων barista και ομάδες προχωρημένων (advanced) barista.

Μηχανή και εξοπλισμός

Η μηχανή που θα χρησιμοποιηθεί για το Pressure Profiling Competition είναι η La Marzocco Strada EP 2 groups. Η μηχανή αυτή επιτρέπει στον barista την δημιουργία του pressure profile της επιλογής του, ελέγχοντας την ταχύτητα της αντλίας. Οι μύλοι που θα χρησιμοποιηθούν στον διαγωνισμό είναι Anfim Super Caimano. Παρόλα αυτά η κάθε ομάδα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον δικό της μύλο αρκεί να ενημερώσει τους διοργανωτές του διαγωνισμού.

Χώρος και τόπος διεξαγωγής

Ο χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η αίθουσα Δ4 «ʼγγελος Σικελιανός» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100, Αθήνα). Το OOTB και ο διαγωνισμός Pressure Profiling Competition θα πραγματοποιηθούν 22 Ιουνίου 2012.

Διαγωνιστικό μέρος

Το διαγωνιστικό μέρος θα περιλαμβάνει 3 στάδια, το στάδιο προετοιμασίας, το στάδιο παρασκευής και το στάδιο παρουσίασης.

1. Χρόνος προετοιμασίας
Ο χρόνος προετοιμασίας των ομάδων θα είναι 20 λεπτά. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ομάδες πρέπει να εξοικειωθούν με την μηχανή και τον μύλο άλεσης του καφέ και να δημιουργήσουν το pressure profile που θα επιλέξουν για το επόμενο στάδιο που είναι η προετοιμασία.

2. Χρόνος παρασκευής
Ο χρόνος παρασκευής για την κάθε ομάδα θα είναι 20 λεπτά. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ομάδες πρέπει να παρασκευάσουν 10 espresso και 10 macchiato για το κοινό που θα τους αξιολογήσει με βάση τα κριτήρια που υπάρχουν στην φόρμα αξιολόγησης.

3. Χρόνος παρουσίασης
Ο χρόνος παρουσίασης για την κάθε ομάδα θα είναι 20 λεπτά. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ομάδες πρέπει να παρουσιάσουν τα ροφήματα espresso & macchiato που έχουν παρασκευάσει στο κοινό που θα τα αξιολογήσει, να μιλήσουν για τα χαρακτηριστικά του καφέ και το pressure profile που επέλεξαν καθώς επίσης και για τον λόγο για τον οποίο το επέλεξαν.

 

Set-up διαγωνιστικού χώρου
Ο διαγωνιστικός χώρος θα διαμορφωθεί σε σχήμα Π από ανοξείδωτους πάγκους. Η μηχανή και ο μύλος άλεσης του καφέ θα τοποθετηθούν στο άνοιγμα του Π.

 

Φλιτζάνια διαγωνισμού
Τα φλιτζάνια του διαγωνισμού θα είναι ως εξής: -Φλιτζάνι espresso -Φλιτζάνι macchiato

 

Φόρμα αξιολόγησης – κριτήρια

Η φόρμα αξιολόγησης των ροφημάτων και την συνολικής εικόνας και παρουσίασης των barista θα περιλαμβάνει κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογούνται οι συμμετέχοντες από το κοινό αξιολόγησης. –

 

-Τα κριτήρια όσον αφορά τα ροφήματα είναι τα εξής:

  • Υφή και διάρκεια κρέμας (crema texture and persistency)
  • Body balance
  • Γεύση (taste)

-Τα κριτήρια όσον αφορά την παρουσίαση είναι τα εξής:

  • Περιγραφή ροφήματος/παρουσίαση
  • Εξυπηρέτηση (service)
  • Καθαρισμός

 

-Τα κριτήρια όσον αφορά το pressure profiling είναι τα εξής:

  • Περιγραφή
  • Λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου pressure profile – χρησιμότητα
  • Θεωρία πίσω από την δημιουργία του profile

Pressure profiling competition Evaluation Score Sheet
Αξιολόγηση σε κλίμακα 0-6*

1. Espresso Evaluation
-Υφή και διάρκεια κρέμας (crema texture and persistency)
-Body balance (0 water – 6 syrup)
-Γεύση (taste)

2. Macchiato Evaluation
-Ποσότητα κρέμας γάλακτος
-Υφή κρέμας γάλακτος
-Θερμοκρασία κρέμας γάλακτος
-Όψη κρέμας γάλακτος
-Γεύση (taste)

3. Presentation Evaluation (espresso & macchiato)
-Περιγραφή ροφήματος/παρουσίαση
-Εξυπηρέτηση (service)
-Καθαρισμός

4. Pressure Profiling Evaluation
-Περιγραφή
-Λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου pressure profile – χρησιμότητα
-Θεωρία πίσω από την δημιουργία του profile

*0= Μη αποδεκτό, 1= Αποδεκτό, 2= Μέτριο, 3= Καλό, 4= Πολύ καλό, 5=Πάρα πολύ καλό, 6=Εξαιρετικό