9-12/10/2018 Η δυναμική των Περουβιανών Καφέδων

Το φετινό Cup of Excellence του Περού έλαβε χώρα στη Λίμα στις 9-12/10. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας και διαμονής του Γιάννη Ταλούμη εκεί, ως ένα από τα 28 μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Περού Cup of Excellence 2018, ο ίδιος είχε τη χαρά να συζητήσει με τον Geni Fundes Buleje, Γενικό Διευθυντή του Κεντρικού Café y Cacao.

Το Central Cafe y Cacao είναι μια ένωση 13 Cooperativas, που αποτελείται από περίπου 10000 παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο και νότια του Περού και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αλλά πολλούς συλλόγους, καθώς το Περού δεν έχει γενική ένωση για τον καφέ. Συνολικά, υπάρχουν 116 περίπου συνεταιρισμοί που χωρίζονται σε διαφορετικές ενώσεις και επίσης υπάρχουν ανεξάρτητοι παραγωγοί. Το Central Café y Cacao επικεντρώνεται στην κατάρτιση όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον καφέ, προσφέροντας έτσι κατάρτιση σε παραγωγούς, roasters και baristas. Επίσης, εκπαιδεύουν Q Graders από την αρχή του προγράμματος. Βοηθούν και διαχειρίζοντα διάφορα αγροτικά έργα αλλά και προσφέρουν μαθήματα managing.

Έχοντας ήδη ανακαλύψει τις δυνατότητες των καφέδων της χώρας, ήταν πολύ χρήσιμο να δούμε και την πλευρά των παραγωγών και του δόθηκαν πράγματι μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Fundes, το Περού υπήρξε ιστορικά ένα fair trade/βιολογικά πιστοποιημένη χώρα παραγωγής καφέ – στην πραγματικότητα το 2015 ήταν η ηγετική χώρα στον τομέα των εξαγωγών βιολογικού καφέ. Οι πρώτες παραγωγές specialty καφέ εμφανίστηκαν πριν από 4-5 χρόνια, ενώ η Central Café y Cacao είχε ήδη έρθει σε επαφή με το CQI το 2008 για να ξεκινήσει τη διαδικασία να φέρει το Cup of Excellence στο Περού.

Οι ζώνες παραγωγής του καφέ στο Περού είναι πέντε, Amazonas, Cajamarca, San Martin, Junin, Cusco.

Πέρυσι, μόνο το 1% του εξαγόμενου καφέ του Περού ήταν specialty, ενώ το 20% ήταν βιολογικός και fair trade. Ωστόσο, από το Cup of Excellence 2017 που ήταν το πρώτο στο Περού, οι παραγωγοί έλαβαν το κίνητρο να στραφούν προς τον specialty καφέ, ένα κίνητρο που έφερε έναν σημαντικό αριθμό παραγωγών λίγο πιο κοντά στην πλευρά του specialty καφέ. Όπως δήλωσαν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των παραγωγών κριτών πριν από την τελετή απονομής, o θεσμός του Cup of excellence έχει πολύ θετικό αντίκτυπο σε αυτούς, καθώς τους επιτρέπει να εξερευνήσουν νέες αγορές και τους ωθεί να βελτιώσουν και να εξελίξουν το έργο τους, καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανέφεραν ότι το πρώτο Cup of Excellence τους βοήθησε να βελτιωθούν καθώς έκαναν μια ανατροφοδότηση σχετικά με το τι έπρεπε κάνουν περισσότερο.

Όταν ρώτησε τον Geni αν είναι δύσκολο να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παραγωγών, είπε φυσικά ότι, όπως πάντα, αλλά σε κάποιο σημείο οι ίδιοι οι παραγωγοί βλέπουν την αλλαγή ως μόνη λύση. Έτσι, καθώς άρχισαν να πιστοποιούν τον καφέ τους ως οργανικό και fair trade για να προσθέσουν αξία σε αυτό, αρχίζουν επίσης να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα παρά την ποσότητα. Τα όρια της αγοράς για το βιολογικό / fair trade και τον συμβατικό καφέ κλείνουν γύρω τους εξαιτίας του ανταγωνισμού, έτσι αισθάνονται ότι στρέφοντας προς την ποιότητα θα εισέλθουν σε νέες αγορές. Πολλοί προσπαθούν να έχουν καφέδες που, εκτός από την πιστοποίησή τους, επιτυγχάνουν επίσης βαθμολογία 84+.

Στο Περού, καταλήγει στο συμπέρασμα ο Geni, είναι δύσκολο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ο τομέας του καφέ, καθώς δεν υπάρχει καμία κεντρική δύναμη που να οδηγεί τα πράγματα και τα διαφορετικά μέρη που συμμετέχουν έχουν τις περισσότερες φορές διαφορετικά ενδιαφέροντα. Συχνά ο τομέας του καφέ στερείται των απαραίτητων πόρων για έρευνες και επενδύσεις. Ωστόσο, καταβάλλονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, τα έργα ανάπτυξης εγκαταστάσεων λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, από την Ecotierra που χτίζει ένα μύλο για τα cooperativas στο Jaen, στους βελγικούς κτιριακούς συλλογικούς συλλογικούς οργανισμούς της Selva Central, με τη βοήθεια του Central Café y Cacao και άλλων ενώσεων. Άλλες πρωτοβουλίες διεξάγονται επίσης στο Cusco και στο Puno.

Ζήτησε από τον Geni αν είναι εύκολο να βρούμε συνεπή, ανιχνεύσιμα microlots. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί συνήθως τείνουν να διατηρούν τον καφέ τους στο αγρόκτημα τους για να ολοκληρώσουν μόνοι τους όλα τα στάδια επεξεργασίας, εξαιτίας της απόστασης από εγκαταστάσεις ή επειδή δεν θέλουν να αφήσουν τον καφέ τους σε μύλους, φοβούμενοι ότι θα αναμιχθούν με άλλους καφέδες (οι μύλοι έχουν 50-70 άτομα που αφήνουν καθημερινά τον καφέ τους). Κάποιοι παραγωγοί το κάνουν επειδή επιθυμούν να είναι αυτόνομοι και να επιτύχουν καλύτερες τιμές, γιατί αν το δίνουν στους μύλους, θα έχουν χαμηλότερες τιμές. Καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί δεν διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις στις εκμεταλλεύσεις τους, αυτό οδηγεί σε ασυνεπή και κακώς επεξεργασμένο καφέ. Ωστόσο, ο Geni μου λέει ότι οι Cooperativas εργάζονται για την επίλυση αυτού του προβλήματος, δουλεύοντας με κάθε παραγωγό ξεχωριστά και βοηθώντας τους να βελτιώσουν όλα τα στάδια της παραγωγής. Έχουν επίσης ομάδες που μεταφέρουν τα microlots στους μύλους όπου γίνεται έλεγχος ποιότητας και κωδικοποίηση. Οι Cooperativas γνωρίζουν πού είναι ο καλός καφές και τον ακολουθούν σε κάθε βήμα. Το Cup of Excellence είναι ένας τρόπος για τους Cooperativas να ανακαλύψουν περισσότερους παραγωγούς με δυνατότητες.

Τέλος, μιλήσαν για τις νέες προσπάθειες καλλιέργειας ποικιλιών και αν οι παραγωγοί προσπαθούν κάτι καινοτόμο. Αναφέρει τις προσπάθειες καλλιέργειας της F1 και μιας ακόμη υβριδικής ποικιλίας εδώ, αλλά είπε επίσης ότι οι παραγωγοί ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την καλλιέργεια της Gesha, φέρνοντας σπόρους από την Κεντρική Αμερική. Ήταν πολύ έκπληκτος όταν άκουσε ότι, στην πραγματικότητα, η Gesha ήρθε στο Περού από την Αφρική πριν από 60 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα πήγε στην Κόστα Ρίκα. Δέντρα φυτεύτηκαν στην Selva Central αλλά κανείς δεν τα καλλιέργησε, εκτός από μερικούς. Η τέταρτη θέση στο COE του περασμένου έτους ήταν από αυτά τα δέντρα. Ωστόσο, οι παραγωγοί τείνουν να φέρουν σπόρους από την Κεντρική Αμερική, επειδή θέλουν να επιτύχουν την ίδια τιμή.