Αrabica και Robusta
Οι τύποι καφέ που υπάρχουν είναι δύο: ο τύπος καφέ Arabica και ο τύπος καφέ Robusta. Οι ποικιλίες καφέ Arabica φημίζονται για την ανώτερη ποιότητα τους και το έντονο άρωμα τους. Ο καρπός μιας ποικιλίας Arabica είναι αρκετά μεγάλος, επιμηκυμένος και σχετικά επίπεδος. Οι πιο εκλεπτυσμένες ποικιλίες Arabica προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Οι ποικιλίες καφέ Robusta είναι λιγότερο αρωματικές, αλλά επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι πιο παραγωγικές. Ο καρπός Robusta είναι στρογγυλός, συμπαγής και κοντύτερος από τον καρπό Arabica. Τις ποικιλίες καφέ Robusta τις συναντάμε στην Αφρική καθώς επίσης και στην Ινδία.
Τύποι καφέ Arabica
Υπάρχουν διάφοροι τύποι Arabica: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Mundo Novo, Maragogype, Pacamara, Pacas, Catimor και Geisha.
Περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους καφέ Arabica μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία «καφές» του site.
Η δράση της καφεΐνης
Την καφεΐνη δεν τη συναντάμε μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως το κακάο και το τσάι. Η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ποσότητα που περιέχεται σε ένα φλυτζάνι καφέ, ο τρόπος παρασκευής του ροφήματος, η προέλευση του καφέ κ.λ.π. Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση 1-3 φλυτζανιών καφέ την ημέρα αυξάνει την ικανότητα εγρήγορσης και βοηθά τον οργανισμό να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο την ενέργειά του. Σε μία δόση espresso 7,5gr (25ml), η ποσότητα καφεΐνης αντιστοιχεί σε 60-90mlg.